REGULAMIN KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI SZKOLNEJ
w Zespole Szkół Sportowych im. Sportowców Ziemi Szczecińskiej
I. ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE:
1. Na stołówce, w porze śniadaniowej i obiadowej mogą przebywać wyłącznie dzieci korzystające z posiłków.
2. Osoby spożywające posiłek mają obowiązek: posiadania karty obiadowej, upoważniającej do odbioru posiłku.
3. Uczeń zobowiązany jest przestrzegać zasad BHP w stołówce.
4. Podczas oczekiwania na posiłek oraz spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania, kulturalnego odnoszenia się do rówieśników, personelu kuchni i stołówki, stosowania się do poleceń i uwag osób dyżurujących. Nie należy prowadzić głośnych rozmów, krzyczeć, biegać po stołówce lub prezentować innych niestosownych zachowań, zagrażających zdrowiu i bezpieczeństwu innych.
5. W stołówce obowiązuje cisza.
6. Nie wolno wnosić na teren stołówki plecaków, tornistrów oraz odzieży wierzchniej, jak kurtki, płaszcze.
7. Uczniowie klas 0-III zobowiązani są do przestrzegania zasad, ustalonych przez opiekuna grupy z pracownikami kuchni, np. poruszania się po stołówce, odnoszenia brudnych naczyń, zasad odbierania dań z okienka podawczego, czy pobierania kompotu, owoców.
8. Dyżurujący nauczyciel lub sprawujący opiekę nad uczniami kl. 0-III w stołówce pilnuje poprawnego zachowania się uczniów.
9. Wszyscy uczniowie ze względów bezpieczeństwa zobowiązani są do bezwzględnego przestrzegania zasad zachowania się w stołówce oraz podporządkować zaleceniom dyżurującego nauczyciela.
II. SERWOWANIE POSIŁKÓW:
1. Przed wyznaczona godziną spożywania posiłku, pracownicy obsługi kuchni nalewają zupę do waz i roznoszą na stoliki. Wazy napełnia się do wysokości ½ (klasy 0-3), ¾ (klasy wyższe).
2. Przed posiłkiem klas 0-III pracownicy kuchni rozkładają na każdym stoliku komplet talerzy do zupy oraz komplety sztućców.
3. W klasach 0 – II zupę nalewa dzieciom nauczyciel sprawujący bezpośrednią opiekę nad grupą w stołówce, w klasach trzecich uczniowie nalewają zupę sami pod kontrolą nauczyciela.
4. Starsi uczniowie nalewają zupę samodzielnie z wazy znajdującej się na stoliku.
5. Wazy z zupą pozostają na stolikach do końca spożywania posiłku. W przypadku potrzeby uzupełnienia pustej wazy, należy zgłosić taką potrzebę nauczycielowi (kl. 0-III) lub w przypadku uczniów starszych odnieść pustą wazę. Pełną wazę na stolik podaje nauczyciel dyżurujący lub w przypadku klas starszych, wyznaczony przez niego uczeń.
6. Uczniowie klas 0- III, którzy skończyli spożywać zupę, odnoszą puste talerze do okienka za zgodą i pod kontrolą nauczyciela. W klasach młodszych, w zależności od potrzeby, nauczyciel pomaga odstawić talerz do okienka. Następnie dzieci ustawiają się w kolejkę po drugie danie.
7. Starsi uczniowie odnoszą puste talerze do okienka i ustawiają się w kolejkę po drugie danie.
8. Odchodząc od okienka z obiadem uczniowie zajmują to samo miejsce przy stoliku, przy którym jedli zupę. Młodszym uczniom (0-IV kl.) nie wolno jednocześnie nieść talerza z drugim daniem i np. kompotu.
9. Po spożyciu drugiego dania naczynia i sztućce należy odstawić do wyznaczonego okienka (zmywalni)
III. ODPOWIEDZIALNOŚĆ
1. Nad bezpieczeństwem uczniów, którzy korzystają z obiadów w stołówce czuwają nauczyciele.
2. Za ład w stołówce odpowiedzialny jest nauczyciel dyżurujący w stołówce (klasy starsze) oraz osoba sprawująca opiekę nad grupą (0 – III) – podczas spożywania przez nią posiłku.
3. Dyżurujący nauczyciel/ sprawujący opiekę nad uczniami w stołówce pilnuje bezwzględnie poprawnego zachowania się uczniów. Nadzoruje poprawne odnoszenie talerzy i ustawianie się w kolejce po drugie danie.
4. Wszyscy korzystający ze stołówki powinni dbać o ład i porządek na niej oraz zgłaszać osobom dyżurującym wszelkie nieprawidłowości.
5. Za szkody spowodowane w stołówce odpowiada osoba, która szkodę wyrządziła (np. uczeń a finansowo jego rodzice).
6. W przypadku nierespektowania wyżej wymienionych zasad zachowania poinformowany zostanie wychowawca klasy i za jego pośrednictwem rodzice ucznia a w konsekwencji uczeń korzystający ze stołówki może zostać zawieszony lub pozbawiony prawa do korzystania z obiadów.
KULTURALNE ZACHOWANIE W CZASIE SPOŻYWANIA POSIŁKU
ŚWIADCZY O NASZYM DOBRYM WYCHOWANIU I KULTURZE OSOBISTEJ